14 ianuarie, 2010

SCHIMBA-TI GANDURILE SI SCHIMBA-TI VIATA

EDITORIALUL LUI HARVEY MACKAY


Daca ceea ce vezi e ceea ce obtii, ce vei obtine? Ca totul depinde de ceea ce vezi.


Un om s-a oprit intr-un local de la marginea orasului. S-a adresat chelneritei ce ii lua comanda:
"Tocmai am fost transferat in orasul vostru si n-am mai fost in partea aceasta a tarii. Cum sunt oamenii aici?"
"Cum sunt oamenii in locul din care vii?"
"Nu asa draguti" a raspuns barbatul. "De fapt unii sunt chiar badarani".
Chelnerita a dat din cap si i-a raspuns: "Ei bine, mi-e teama ca ca vei gasi locuitorii acestui oras la fel de badarani"
Dupa cateva momente un domn a intrat in local si s-a asezat la o masa alaturata personajului nostru. A chemat-o pe chelnerita.
"Abia m-am mutat in zona. Este frumos aici?"
"Era frumos in locul de unde vii?" a intrebat chelnerita.
"Oh, daa. Vin dintr-un loc minunat. Oamenii erau prietenosi. Mi-a parut rau sa plec."
"Ei bine, vei gasi acelasi lucru si in acest oras."
Enervat la auzul acestora primul client o intreaba pe chelerita: "Deci, spune-mi, cum este orasul asta de fapt?"
Ea a ridicat din umeri si a spus: "Este o problema de perceptie. Vei gasi ca lucrurile sunt exact asa cum crezi tu ca sunt."


Este paharul tau jumatate plin sau jumatate gol? Ce vezi? Iti iubesti slujba desi exista cateva lucruri care te sacaie? Sau permiti micilor lucruri care te enerveaza sa te innebuneasca si te plangi colegilor mereu?


Comentand la radio Paul Harvey a spus: "N-am vazut vreodata un monument ridicat in cinstea unui pesimist."


Un pesimist este acela care transforma oportunitatile in dificultati. Rar am vazut un om de succes pesimist. Ai nevoie sa privesti partea buna a situatiilor ca sa poti risti si sa supravietuiesti atat succesului ca si esecului. Cu cat accepti mai repede faptul ca vei avea atat succese cat si esecuri cu atat va fi mai usor sa indrepti afacerea sau viata personala pe calea buna.


Un optimist, pe de alta parte, intelege ca viata este ca un drum cu obstacole, dar cel putin te duce undeva. Optimistii invata din greseli si ratari si nu le este frica sa greseasca din nou. Ei stiu ca atata timp cat te ridici dupa ce ai fost doborat, nu te poti considera invins.


Istoria afacerilor este plina de exemple ale unor oameni de succes care au dat faliment, au pierdut companii, au infruntat umilirea si dupa toate acestea si-au revenit si au urcat in varf.
Singura diferenta era atitudinea lor: ei au crezut in ei insisi si in oamenii din jurul lor. Munca multa, disciplina, si ocazional cate un pic de noroc i-a facut sa mearga mai departe. Nu exista nici un motiv pentru care nu ar functiona si la noi toti.


In cartea sa, How to Stop Worrying and Start Living (Cum sa nu ne mai ingrijoram si sa incepem sa traim), pe care o recomand din toata inima, Dale Carnegie spune povestea unui tanar care se ingrijora din orice pana a cedat nervos. Isi facea griji despre orice: greutatea sa, parul sau, banii, ca este tata, ca a pierdut-o pe fata cu care vroia sa se insoare si multe alte ganduri. Isi facea atatea griji incat a facut ulcer. In cele din urma grijile au facut l-au adus in incapacitatea de a mai munci.La un moment dat a cedat nervos. Tanarul evita pe toata lumea si se plangea des. A decis sa plece in Florida sa vada daca o schimbare a decorului l-ar ajuta.
Cand s-a uract in tren tatal lui i-a inmanat un plic si i-a spus sa il deschida doar cand ajunge la destinatie.
In Florida se simtea inca si mai mizerabil decat se simtea acasa.
In cele din urma a deschis plicul de la tatal sau: "Fiule, esti la 1500 de mile departare de casa si nu te simti diferit, asa-i? Stiam ca nu te vei simti diferit pentru ca ai luat cu tine motivul tuturor necazurilor tale, si asta este propria ta persoana.Nu e nimic in neregula cu mintea sau corpul tau. Nu situatiile prin care ai trecut te-au daramat ci faptul ca te gandesti mereu la situatiile alea. Un om este asa cum crede ca este in adancul inimii sale. Cand vei constientiza asta, fiule, intoarce-te acasa pentru ca te vei fi vindecat."
Dupa o vreme in care a reflectat la cele spuse de tatal sau si-a dat seama ca avea dreptate.Nu lumea avea nevoie sa se schimbe ci doar lentilele mintii trebuiau reglate.


Morala lui Mackay: daca a crede inseamna a vedea, incepi prin a vedea partea buna a lucrurilor.

Niciun comentariu: