25 mai, 2009

DESTEAPTA-TE ROMANE!

Am terminat de citit articolul "Scrisoare deschisa cocalarului roman" de pe blogul lui Mihai Bendeac si nu am putut sa inchid ochii si sa tac.
Nici mie nu imi plac cocalarii. Daaaar... Pana la urma ura si ignoranta nu rezolva probleme. Se pare ca celor care conduc tara asta nu le pasa cat de scolit este poporul. Singura solutie este educarea oamenilor. Informatia inseamna putere dar puterea nu este pentru toti, nu-i asa?! Cum nimanui nu ii pasa sa educe tiganii si cocalarii .....si cum legile sunt facute in asa fel incat o femeie educata care are un salariu de peste 2000 ron sa nu vrea sa faca mai mult de un copil (si cu ala, singurul, sta acasa 6 luni pt ca nu renteaza traiul din banii pe care ii plateste statul pt cresterea copilului), insa cocalarilor si saracilor le da mana sa se inmulteasca - multi numai pentru bani, de ce ne mira ce se intampla in jurul nostru? Noi suntem vinovati. Si stiti de ce? Pentru ca, in loc sa facem ceva, noi intelectualii si scolitii, plecam in alta tara, nu ne implicam, ii ignoram si ii lasam sa se multiplice in prostia lor. Se vor intinde ca o molima care nu este izolata si combatuta. Pentru ca nu ne pasa si pentru ca ne este sila sa luptam. Pentru ca ii hranim din mila noastra, din Bugetul de Stat si din banii pe care ii dam cersetorilor. Unii cersetori castiga mai mult decat mine intr-o luna. Se intampla asta pentru ca ne-am ingropat principiile si banul a fost mai presus - asa au ajuns unde nu ar fi trebuit sa ajunga decat oameni pregatiti si educati.
Ne plangem de mila?
De ce sa ne plangem de mila? Pentru ca banul conteaza mai mult decat calitatea si principiile si pentru ca exista manele in cel putin o emisiune din fiecare televiziune (pentru ca face rating si se umple buzunarul patronului)? Pentru ca noi alimentam suprematia lor dandu-le ceea ce au cerut?
Pentru ca suntem o natie de lasi si de fricosi? Pentru ca suntem atat de fricosi incat au inceput sa ne miroasa frica - asa cum haita de caini vagabonzi iti miroase frica si te ataca noaptea pe strada?
Imnul de stat ne indeamna de sute de ani, sunand in gol "desteapta-te romane din somnul cel de moarte..." . Nu ne trezim - vom disparea ca natie!
Depinde de noi, fiecare, daca acceptam sa fim trasi pe sfoara, sa ni se ceara spaga pentru un serviciu - pentru care oricum functionarul primeste salariu tot din banii publici (deci ii platim de doua ori). Depinde de noi cum ne educam copii - daca ne pasa de ei sau ii lasam prada anturajelor si pentru propria noastra comoditate ii lasam sa se zgaiasca toata ziua la televizor unde invata de mici cum se danseaza ta-na-na si cum se asorteaza fustele colorate cu aurul de la gat si cu ochelarii de soare.
Am fost acuzata de multe ori ca traiesc in alta lume, o lume utopica - avand pretentii prea mari, pentru ca inca imi urmez principiile. Asa o sa si mor. Pentru ca nu concep altfel, nu ma pot resemna in fata unor lucruri. Lumea mea nu este asa. Romania nu este cocalara. Refuz sa traiesc resemnata!
Suntem o tara de ciobanasi moldoveni resemnati in fata mortii!
Am fost tentata de multe ori sa plec din tara, insa am stat si m-am gandit: unchiul meu in tara era medic stomatolog; a plecat in Canada unde nu isi poate profesa meseria pt ca legile tarii aleia civilizate apara interesele cetatenilor ei si nu ii permite echivalarea studiilor pt profesia asta. A facut munca fizica (a dat zapada pt bani), a trait din ajutorul social si acum, dupa doi ani, abia i s-a dat sansa sa echivaleze studiile pt profesia de asistent.
In alte tari umbla cainii cu covrigi in coada? Se duc romanii sa faca munca pe care ei nu vor sa se mai injoseasca sa o faca si dupa ce nu mai au nevoie de noi ne dau afara ca pe caini. Asta vreti sa fiti?
Nu mai avem principii vrem doar mai multi bani, bani castigati usor - eventual sa castigam la 6/49 fara sa fi jucat macar un bilet. Sunt pline bisericile de oameni care in tipul saptamanii isi dau in cap pentru 10 lei, oameni pentru care rugaciunea incepe negresit cu "Daaa Doamne si miee...".Unde e multumirea? Noua ni se cuvine, noi vrem, noi meritam - dar ce facem pentru asta?
Indiferent ce se va intampla eu nu voi pleca din tara asta niciodata. Aici voi ramane si o sa ma implic cum pot in trezirea oamenilor. Va aduceti aminte? "Unde-s doi puterea creste si dusmanul nu sporeste."
Nu ne vor dovedi incultii si needucatii. O sa ii educam si pe ei dar intai trebuie sa fim prezenti si sa ne implicam.
Ceea ce se intampla este repercusiunea alegerilor noastre. Invatam sa alegem corect si sa ne asumam responsabilitati - mai avem o sansa!
Parafrazand ce spunea Francisco Goya, va reamintesc: "SOMNUL NATIUNII NASTE MONSTRII".
Cam atat am avut de spus deocamdata.

4 comentarii:

Dorian Ilie spunea...

Gooooo planet !!! Let our powers combine :D

Rox spunea...

cum toti vorbim aceeasi limba romana calda, dulce si binevoitoare cu urechile noastre, am sa-ti adresez si eu un comentariu in acelasi context :)
welcome in the club :)
ma bucur ca suntem mai multi ....,

Adriana spunea...

BRAVO!! Subscriu!! cred ca in comentariul pe care l-ai facut azi, mi-ai exprimat toate gandurile si nemultumirile posibile! Ai PERRFECTA DREPTATE!! NOI suntem vinovati pt ca permitem cocalariile, manelismele si tiganimile (daca se poate spune asa .. stiu ca nu este corect gramatical dar .. wtf who cares!?) din tara asta ! ar trebui sa ne rasculam ar trebui sa nu mai inghitim toate magariile care ni se prezinta in fiecare zi! si mai e o vorba "Cu televizorul ati mintit poporul!" pe bune daca nu e adevarat! ni se sublimineaza ideile ni se indoctrineaza de mici, lucruri si idei sau fapte ( cum ar fi "daca nu esti cuminte te dau la tigani"- bunica-mea Dumnezeu sa o ierte asa ma ameninta - pai cum sa nu ne fie frica?? cum sa nu iti fie frica de tigani cand cresti? uiti ca sunt tot oameni si sangereaza nu?) nu ar trebui sa ne fie frica! ar trebui sa...ne rasculam ar trebui sa fim NOI asa cum ne-am nascut ! cu ideile noastre cu mentalitatea noastra cu puterea de care dispunem! ca in fond toti suntem unici si, asa cum ai zis "unde's doi puterea creste si dusmanul nu sporeste!" Ne meritam soarta! ar trebui sa fim precum muschetarii toti pentru unul si unul pentru toti! doar in fond e TARA NOASTRA NU A LOR !!! NOI alegem nu ei pe noi! NOI dispunem si votam nu invers! Dar ... totul e un mare "AR TREBUI" cum sa facem toate astea cand nimeni nu isi vede decat interesul? cum sa ne ajutam semenii cand alesii sunt cei care ne imping sa plecam din tara.. chiar si in Canada.. nu poti sa iti practici profesia, dar macar .. fie ca vinzi zapada pe bani.. sunt oricum mai multi decat ai castiga aici un an! de ce nu mai avem medici buni? de aia.. ca se plateste mai bine.. de ce nu mai avem muncitori in constructii buni? de aia ... ca se plateste mai bine! banul castiga din nou Guvernul/ Statul ar trebui sa stie( ca tot e plin de economisti si consultanti/ consilieri) daca vrei sa ai toate cele mentionate mai sus, si nu numai - functionari publici care sa isi dea interesul- trebuie sa stii sa stimulezi daca nu ai cu ce ( si nu ma refer la bani) nu ai de ce.. sa ceri.. thank you ladies and gentelman.. i rest my case.. ar mai fii multe de spus.. dar poate alta data.. si da IGNORANTA NASTE PUTERE!!

Madalina Adriana spunea...

Schimbarea incepe cu noi. Nu se va face peste noapte dar exista puterea exemplului si e absoluta. Educati-va copii sa fie invingatori!