11 iunie, 2009

THE MOST BEAUTIFUL THINGS IN LIFE ARE FREE

Inca de cand eram atatica (adica atatica, de aici pana aici)... mititica insemnand, am tot auzit vorbind adultii de prin imprejurimi, pe un tot grav de altfel si profund marcati de constatarile lor, ca "cele mai frumoase lucruri in viata dureaza putin", "nimic nu este gratuit", "lucrurile bune sunt pacatoase" - sau mai bine zis "lucrurile care iti fac placere nu sunt bune", "viata e grea", "o sa vezi tu cand o sa fii mare ca nu o sa mai ai timp de nimic", "bucura-te de copilarie cat poti ca viata de adult e nasoala", "pune mana si invata ca fara scoala nu faci nimic in viata", "daca nu termini o facultate esti ratat", "fara bani nu faci nimic", "dragostea nu dureaza", "casatoria e la inceput miere si apoi rahat" (sau cacat - in limbaj popular), "nimeni nu iti face bine fara sa aiba un interes ascuns", "nu mai face cutare lucru ca ne vorbeste lumea" (asta imi place cel mai tare - cand o aud ma transform in varcolac :))) ), "barbatii nu vor decat un singur lucru de la tine - sex, si e bine sa ii vrajesti cat mai mult pana obtii ceea ce vrei tu" (era mai simplu si mai rapid fara vrajeala - ha ha ha), "in societatea de azi nu reusesti sa faci nimic daca nu dai o spaga", "femeile care se bucura de sex la fel de mult ca barbatii sunt curve", "o femeie la locul ei nu face d'astea" (nu pot sa va spun ce inseamna "d'astea" - nu de alta dar unii s-ar putea sa nu stiti nici acum - ha ha ha), "daca te imbraci in rosu si negru esti panarama" - si clar ti-o ceri (deci daca o patesti sa stii de unde ti se trage), "nu exista barbati perfecti", "barbatii sunt porci", "femeile sunt curve", (implicit traim intr-o societate de curve crescatoare de porci :))) ), "nici un barbat nu ii este fidel nevestei", "bucura-te de viata ta de acum si cupara-ti acum ce vrei ca dupa ce te mariti n-ai sa mai pupi", "copii iti distrug viata", "viata e grea" - sau mai exista varianta dura si necenzurata spusa la nervi "viata e de cacat" -, "banii se castiga greu", "banii nu pica din cer", "daca nu ti-ai intemeiat o familie pana la 30 de ani esti ratat pentru ca nu esti in randul lumii", "femeile iti toaca banii si iti distrug sanatatea", "nu mai visa la cai verzi pe pereti, pune mana pe carte ca asta-i baza; lasa sportul, muzica si dansul, ca astea-s bazaconii", "uite dom'le! l-a crescut de mic si la batranete nu-i aduce nici un pahar cu apa"... si lista mea ar putea continua lejer, insa ma opresc sa mai iau un pic de aer.
Uuuuf! De unde sa incep?!...
Initial m-am gandit la faptul ca suntem educati de mii de ani intr-un anumit fel si propagarea asta sigura si rapida a sabloanelor educative sunt sigura ca a estimat-o un om extrem de luminat care s-a gandit ca este o metoda de manipulare excelenta - programarea mentala a oamenilor.
N-am inteles niciodata de ce am fost educati ca sexul este ceva rusinos si este un pacat, cand de fapt este unul dintre cele mai de pret daruri cu care am fost binecuvantati. Si unde mai pui - daca e corect facut inlocuieste orice medicament pentru imunitate, depresie, slabire, etc. Nu si-a pus nimeni intrebarea "de ce sa fi fost creati printre singurele mamifere de pe pamant care simte placerea in timpul actului sexual?". Ce sens avea sa fii creat asa? Sa ti se dea un dar doar pentru a-ti fi testata capacitatea de a rezista? Mi se pare cea mai mare prostie. Am fost creati asa cum suntem pentru un scop, si acela spre binele si evolutia noastra. Corpul uman a fost creat in asa fel incat sa se poata regenera singur, sa nu aiba nevoie de energie din exterior ci sa o genereze el dinauntrul lui. Exista atatea lucruri simple de care ne putem bucura si care ne pot incarca pozitiv! Oare nu le vedem tocmai pentru faptul ca sunt prea simple?
Asa cum s-a intamplat cu sexul s-a intamplat cu multe lucruri marunte care aduc bucurie sufletului si corpului.
Spre exemplu: ciocolata. "Nuuu! Ciocolata ingrasa". Nu e buna! Saracul corp, sarmanul sufletul meu! N-are voie sex, n-are voie ciocolata... pretty tough so far!
Inghetata :))) dezastru! "Inghetata ingrasa" si unde mai pui ca "te imbolnavesti daca mananci inghetata", se umfla gatu', iti ies ochii din cap, zaci o mie de ani nefericit.
Incet, in timp, in decurs de vreo 15 ani, am privit in jurul meu si am observat cum aproape tot ce ne inconjoara a devenit cancerigen sau ingrasa (ciocolata, pastele, painea,untul, dulceata, mierea, inghetata, prajiturile, limonadele, pizza, fripturile cu cartofi prajiti, mancarea incalzita la microunde, cafeaua, toate alimentele care contin conservanti - si care contineau si inainte numai ca nu le botezasera nimeni "E"-uri - vopseaua de par, cremele de piele, apa, soarele,tutunul, sexul, telefonul mobil, calculatorul, si lista continua). Ce s-a intamplat cu oamenii? Priviti in jurul vostru programarea mentala: majoritatea sunt obezi si foarte multi mor rapusi de cancer. Mai nou sunt bolile cardiace si mai sunt inca alte 7 mii de maladii si sindroame care sunt foarte rare dar, coincidenta, sufera de ele jumatate din populatia globului.
Cetateanul, in dorinta de a se conforma si de a nu iesi din rand, deschide cumintel gurita si ia hapul pe care i-l servesc luminatele capete care stiu mai bine ce si cum. Astfel nici o durere nu mai trece decat cu un analgezic din ce in ce mai concentrat si puternic (propolis? echinaceea?ceaiuri? pfff ce-s alea), vitaminele din legume si fructe nu mai sunt de ajuns si musai ni se prescriu vitamine in cutiuta de la farmacie. Vad in jurul meu oameni care stau cumintei si docili in banca lor dezvoltand fobii fata de aproape toate lucrurile care-i inconjoara. Merg pe strada jumatate morti si nu se intreaba prin ce miracol inca se mai pot deplasa. Ideea de ansamblu ar fi aceea ca noi, oamenii, am fost aruncati pe Pamant ca pedeapsa si ca e un fel de puscarie pe viata unde trebuie sa ne chinuim si sa ne curatam de pacate care nu le-am comis noi ci parintii nostrii, si cu cat ne chinuim mai tare si suferim mai mult cu atat straluceste mai tare locul rezervat in Rai. Ce drog, ce ameteala, ce pacaleala! Trecem prin viata drogati, amortiti. Raiul si iadul sunt aici, pe pamantul pe care ne traim existenta. In fiecare din noi este un pic de rai sau de iad, depinde ce alegi. Pedepsele si dreptatea nu asteapta sfarsitul lumii, se intampla acum. Fiecare fapta genereaza o reactie pe care unii o percep ca un lucru bun - adica o rasplata, altii ca un lucru rau, implicit o pedeapsa. Obositor!
De ce "The most beautiful things in life are free"? Pentru ca singurul lucru de care avem nevoie este corpul nostru insufletit - atat! Am fost creati perfecti, cu o capacitate uimitoare de a ne vindeca singuri doar prin puterea mintii noastre si totusi multi aleg sa se autoflageleze. Exista un echilibru in fiecare lucru pe care simtim sa-l facem. De ce sa simtim frustrare?
IUBIREA - este o bucurie gratuita. Poti gasi iubire in tine si in ceilalti, depinde de tine.
CIOCOLATA - DA! imi place sa mananc ciocolata si putin imi pasa ca majoritatea considera ca ingrasa. Eu nu. Nu ciocolata ingrasa, si nici inghetata, si nici pastele si nici cartofii, si nici painea cu unt si cu gem, si nici ceaiul cu zahar. Existau niste vremuri in care mancam pe rupte toate astea si nimeni nu era gras.
SOARELE, AERUL, NATURA, PLOAIA, ZAMBETUL COPIILOR, UN SARUT DIN DRAGOSTE, sunt cele mai frumoase lucruri din viata noastra, cele mai simple si sunt gratuite.
Nu spune nimeni ca stresul sau lipsa de afectiune, frustrarile, nemultumirea interioara, frica, izolarea, sedentarismul ingrasa. Astea sunt adevaratele cauze ale efectelor pe care le identificam in jurul nostru.
Daaa! A existat o mare revolutie la nivel mondial care a abolit sclavia - poate pe cea fizica. Inca suntem sclavi pentru ca mintile noastre sunt prizoniere.
Asa cum am mai afirmat, LIBERTATEA este o stare de spirit - este sentimentul lipsei de constrangeri. Simti oare prin corpul tau constrangerile? Sau le simti cu mintea? Ce ma deosebeste pe mine, un om care fac in fiecare zi acelasi lucru si intru intr-un automatism macabru asteptand sa-mi treaca viata, sau sa ies la pensie, de un condamnat pe viata inchis intr-un penitenciar? Ba chiar puscariasul are cel putin 2 mese pe zi, televizor, in unele tari au sali de sport, biblioteci, acces la educatie. Si atunci ce fac eu cu viata mea?! Ce crima am comis de m-am condamnat pe viata?!
Degeaba imi plac foarte multe lucruri daca sunt constrans de reguli bine ancorate in mintea mea si nu ma pot bucura.
Ca incheiere va spun ca indiferent cine ce spune eu mananc paste, cartofi si paine, ma bucur de ciocolata si inghetata, fac si sex de placere si nu de performanta, din dragoste si nu din orgoliu, pentru ca sunt libera si nimeni nu are drept de proprietate asupra mea.

5 comentarii:

Erys spunea...

O, da, exact ce spuneam si eu mai devreme...anume ca avem libertatea cuvantului, avem libertatea constiintei si prudenta de a nu practica nici una, nici alta...Totul e conditionat de ceva.

aziz spunea...

fato, dar ce post lung ai. si cite subiecte serioase atingi in treacat.
(da, ziceam ca sunt lenes, si am citit atatea litere).
ce am retinut. si as comenta.
1.ciocolata. da, ciocolata nu e pe lista mea, de asta nu ma las.
2.libertatea. nu sunt pentru ideea ca libertatea consta in a alege din mai multe variante, pe cea mai placuta noua. dap, placut nu inseamna intotdeauna si bun. asta e alta ideea in care as putea sa ma pierd. arta zilelelor noastre nu consta in a supravietui, ci a supra-vietui, in cea mai buna din toate alternativele posibile.

cit despre automatisme si programari sociale, iti pot spune numai o super-intamplare.

un pustiulica de 4 ani, doua bete de chibrit in forma literei T
-Gigi, ce e aici?
La care pustiulica zice:
- Aici avem 2 bete de chibrit asezate in forma unei litere, dar tu cred ca ai vrea sa iti zic ca aici este litera T.

hehe, si ma opresc aici, ca daca ma pornesc, iese ditamai comentariul

Madalina Adriana spunea...

Aziz > luasem in calcul doar sufletele inocente nu si cele pentru care "placut" inseamna raul produs altora,"placut" insemnand ceva care iti multumeste sufletul pur nu ego-ul, nu orgoliul. Si daca tot ai inceput te provoc sa-mi dai exemple de lucruri placute care nu sunt intotdeauna bune.:)

aziz spunea...

daca ar fi sa dau eu exemple de lucruri placute care nu sunt bune..lista mea nu e lunga.

internet

ciocolata

pepsi/coca cola

Madalina Adriana spunea...

hai ca m-ai pornit! Internetul nu este ceva rau, asa cum nici ciocolata si nici pepsi. Daca imi aduc bine aminte Coca-Cola exista inca din 1885 si nu exista isteria asta ca acum. Ciocolata la fel. Internetul este un lucru absolut fantastic. Eu obisnuiesc sa-l compar cu o biblioteca imensa, cum era cea din Alexandria. Nu lucrurile din lumea asta sunt rele ci oamenii care le dau intrebuintari rele. Daca stai toata ziua si te uiti la TV la sfarsitul zilei nu o sa mai bei nici apa. Prea exagereaza oamenii astia. Ce este bun si sanatos in totalitate, dupa parerea lor? Exista tendinta asta generala de nemultumire patlogica si dat vina pe altul sau pe altceva pt esecuri. E o moda teribila care o sa treaca.