01 aprilie, 2009

SUNTEM LA FEL IN ESENTA DAR DIFERITI PRIN PARTICULARITATI

Suntem ceea ce simtim in suflet ca suntem, desi ,de cele mai multe ori, ne lasam influentati de parerea celor din jur. Acceptam foarte usor caracterizarile persoanelor din jurul nostru si ni le insusim de multe ori cu seninatate. Daca repeti unui copil ca e prost in cele din urma va ajunge sa creada asta si se va transforma intr-un copil prost. Ajungem sa fim criticati si etichetati de oameni care nu stiu nimic despre noi pur si simplu nu le placem. La fel, la randul nostru, multi dintre noi criticam oameni din jurul nostru fara sa ii cunoastem, fara sa stim circumstantele in care au luat o decizie, motivul pentru care s-au imbracat intr-un anume fel astazi, de ce mananca cu stanga in loc de dreapta si exemple ar mai fi.
De ce oare ne este atat de greu sa acceptam diversitatea? Cum ar fi lumea daca toti am avea aceleasi preferinte? Sau cum ar fi lumea intr-o singura culoare, si hainele facute un singur model, la fel si inaltamintea si toate lucrurile din jur? Ne-ar placea uniformizarea asta? Sunt convinsa ca nu. Si atunci, asa cum ne bucuram de diversitate cand ajungem la piata si vrem sa cumparam mere, optand pentru ionatane dar parca vrand sa gustam si din golden, asa putem sa ne bucuram ca suntem diferiti ca persoane si ca preferinte.
Cred ca impedimentul vine din unghiul din care privesti problema. In loc sa ne gandim "hm, ce gusturi are si X!" am putea sa ne bucuram ca are gusturi diferite si ne poate impartasi experienta lui.
Am facut exercitiul asta mergand pe strada. Am vazut o tipa grasuta si primul impuls a fost "saraca cata e" apoi mi-am dat seama ca pic in aceeasi capcana. M-am corectat "e diferita si nu e nimic rau in a fi diferit".
Economia de piata functioneaza optim atunci cand oferta este diversificata si exista mai multi ofertanti astfel incat vor fi satisfacute mai multe gusturi, ca un exemplu grosier.
Si atunci in loc sa ne ocupam mintea cu etichetari si critici la adresa celorlalti mai bine ne ocupam de noi, sa ne dezvoltam interior astfel incat sa umplem golurile din care se naste rautatea. Golurile genereaza frustrare, iar frustrarea genereaza rautate. Atunci cand golurile si intunericul din noi vor fi umplute cu lumina si cunoastere atunci vom fi evoluat. Atunci cand sunt multumit cu mine se vede inafara mea, emit constant mesajul "sunt fericit! sunt multumit de mine!" si atunci oamenii nu ma vor mai ocoli, imi vor cauta compania.
Cel mai bun lucru pe care il poate face un om pentru el este sa se iubeasca pe sine insusi, sa-si acorde timp pentru el, sa faca lucrurile care simte ca-l implinesc atunci cand simte sa le faca, sa nu mai caute vinovati pentru deciziile luate gresit.
Cu siguranta nu ne vom simti atrasi de flori ofilite sau pomi uscati. Atunci cand ne simtim singuri sa ne intrebam obiectiv si detasat "oare eu sunt o floare ofilita sau un copac uscat?". Ce pot sa fac sa redevin o floare frumoasa? Sa ma hranesc. Sa ma hranesc cu hrana sanatoasa atat fizica cat si spirituala.
In esenta suntem creati la fel, forma si culoarea difera, asta nu ne face automat de calitate inferioara. Calitatea ne este data de cat investim in noi.
Haideti sa fim mai buni incepand de acum.

2 comentarii:

raluca spunea...

draga tetsu-ko, scrii usor, ca o atingere de ghiocel; ti-e slova calda, asternuta pe suflet; atingi pana jos in intuneric cu vorbele tale calde, raza fluida de soare.

Madalina Adriana spunea...

Iti foarte multumesc pentru generoasa apreciere.